Bewonerskrachten in Heugem willen iets betekenen voor de wijk
Lees in dit interview waarom en op welke manieren de Bewonerskrachten zich inzetten voor het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in hun wijk.
Maarten Wiersema, voorzitter van de bewonerskrachten in Heugem vertelt: “Ik heb een sterk sociaal gevoel. Ik heb ook in de maatschappelijke sector gewerkt. Toen ik met pensioen ging, heb ik me gecommitteerd aan de bewonerskrachten omdat ik me nog steeds op maatschappelijk vlak wil inzetten.” Mira Moermans is al ruim 6 jaar bewonerskracht: “Ik heb me aangesloten bij de bewonerskrachten omdat ik het leuk vind om iets te betekenen voor anderen. Ik vind het belangrijk dat je je prettig en veilig voelt in de omgeving waar je woont”. Emmy van Loo: “Via een advertentie in de Baorebinder ben ik bij de bewonerskrachten terecht gekomen. Ik ben nog net niet de dorpsgek, maar nagenoeg iedereen weet waar ik woon. Als ik nieuwe buren krijg, dan bel ik even aan en zeg ik ‘Hoi, ik ben Emmy. Als ik iets voor je kan doen, laat het me weten.’ Ik ben nu eenmaal sociaal aangelegd en houd van een praatje.” Ans Raedts vult aan: “Ik ben er het laatste bijgekomen. Sinds 2016. Ik woon “pas” een jaar of 13 in Heugem. Ik kwam veel buiten met mijn hond. Eerst liepen we veel in het bos, maar toen hij wat ouder werd liepen we een rondje in de buurt. Als hondeneigenaar zie en hoor je veel. Op die manier leerde ik ook veel mensen kennen.”
We hebben het vertrouwen opgebouwd
Ans: “In het begin werden we gezien als verraders. We zouden zelfs voor de politie werken. Niets is minder waar.” “Heugem is een gesloten gemeenschap” gaat Maarten verder: “Door leuke activiteiten te organiseren en ons te laten zien in de wijk, hebben we dat weten om te draaien. Zo hebben we het vertrouwen in de wijk gewonnen.”
Onze activiteiten zorgen voor het verbinden van de mensen in de wijk
In de zomer van 2019 hadden de bewonerskrachten een speeldag georganiseerd. De kinderen speelden allerlei spelletjes terwijl de ouders samen aan een lange tafel zaten. De buren leerden elkaar kennen en maakten een praatje.
“Wat ik een mooi hoogtepunt vond, was het organiseren van de Servatiusdag in 2016” vertelt Mira. “We hebben toen samen met een kunstenaar een muurschilderij gemaakt op de zijkant/ onderdoorgang van het flatgebouw. Dit schilderij was maar liefst 7 meter bij 4 meter. De kunstenaar had de grote lijnen getekend en samen met kinderen uit de buurt werd het kunstwerk ingekleurd. Daaromheen stonden stands met versnaperingen zoals lekkere vlaai en pannenkoeken bakken. De kinderen konden zich ook uitleven op het springkussen.”
Dit jaar staat een speurtocht op de planning. Een wandeling met allerlei leuke opdrachten langs culturele aangelegenheden in de wijk. Zo laten we jonge mensen kennismaken met oude ambachten zoals bijvoorbeeld een hoefsmid in hun eigen wijk.
We zijn een vertrouwd gezicht in de wijk
Mira: “Ik kan iedere wijk een bewonerskrachtenteam aanbevelen. Iedere wijk heeft zijn eigen aandachtspunten. Buiten dat, wanneer je door middel van leuke acties mensen kunt verbinden, wordt de algemene sfeer in de wijk sowieso prettiger.” Ans vult aan: “Mensen hebben een vertrouwd gezicht nodig in de wijk. Achter de voordeur spelen zich vaak het een en ander af. Dan is de drempel minder hoog om je verhaal te doen bij een vertrouwd gezicht. Wij kunnen dan weer vanuit ons team bepaalde adviezen geven.”
Gouden tip voor nieuwe Bewonerskrachtenteams
Maarten: “Communicatie binnen het team is heel erg belangrijk!” “Zowel naar Servatius als onderling.” vult Emmy aan. “Wees eerlijk tegen elkaar. Durf je tegen elkaar uit te spreken. Zit je iets dwars? Gooi het op tafel en praat het uit met elkaar.”
Heeft u een vraag voor het Bewonerskrachtenteam van Heugem? Mail deze dan naar vragenbkheugem@gmail.com.
Ik kan iedere wijk een bewonerskrachtenteam aanbevelen. Iedere wijk heeft zijn eigen aandachtspunten. Buiten dat, wanneer je door middel van leuke acties mensen kunt verbinden, wordt de algemene sfeer in de wijk sowieso prettiger.