Skip to content

Huurverhoging

Servatius gelooft in een thuis als basis om mee te kunnen doen. Daarom zorgen wij voor woningen voor mensen die aangewezen zijn op sociale huur. De huurprijs houden wij betaalbaar. Zo vragen wij veel minder huur dan wettelijk toegestaan. Servatius investeert in haar woningen om ook in de toekomst betaalbare woningen aan te kunnen bieden. Om die reden worden de huren elk jaar verhoogd. 

Waarom een huurverhoging?

Net zoals bij uw eigen huishouden moeten de inkomsten en uitgaven van Servatius in balans zijn. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Onze inkomsten komen voornamelijk uit de huur die we ontvangen. De uitgaven bestaan uit onderhoud van de woningen, het verduurzamen ervan en het vervangen van oude woningen door nieuwbouw. Daarnaast zijn er nog kosten zoals rente, personeels- en administratiekosten, belastingen, verzekeringen, enzovoorts.

Landelijke ontwikkelingen

Elk jaar in juli mag de huur worden aangepast. De overheid bepaalt de maximale huurverhoging. In 2024 mogen per 1 juli de huurprijzen van sociale huurwoningen met maximaal 5,8% worden verhoogd.

Hoe bepaalt Servatius de huurverhoging?

Voordat de huurverhoging wordt vastgesteld, kijkt Servatius naar de verhuurbaarheid, benodigde investeringen (zoals verduurzaming) en de ontwikkeling van woonlasten. Om de huren betaalbaar te houden, verhogen wij per 1 juli 2024 de huur voor de meeste woningen met 5,3%. Bovendien voeren we geen inkomensafhankelijke huurverhoging door voor bewoners in een sociale huurwoning met een hoog (midden)inkomen

Huurverlaging

Is uw inkomen in 2023 of 2024 gedaald én heeft u in 2023 geen huurverlaging gekregen? Neem dan contact op met onze huuradministratie. Wij helpen u graag verder.

Huurtoeslag

Ontvangt u huurtoeslag? Dan hoeft u de nieuwe huurprijs per 1 juli 2024 niet door te geven aan de Belastingdienst. Wij regelen dit voor u.

Bezwaar

Als u het niet eens bent met de voorgestelde huurverhoging, kunt u vóór 1 juli 2024 schriftelijk bezwaar bij ons indienen.

Veelgestelde vragen