De Limburger | Samen tuinieren brengt buren bijeen

Geplaatst op

BUURTTUIN
Woningstichting Servatius legt samen met buurtbewoners een gemeenschappelijk tuin aan achter de woningen aan de Herbenusstraat in Maastricht. Een project dat buren weer met elkaar in contact brengt.

DOOR RENÉ WILLEMS
MAASTRICHT

De achtertuintjes langs de brandgang staan vol onkruid. „Logisch”, moppert buurtbewoner Herman Drittij. „Die tuintjes horen bij de bovenwoningen hier aan de Herbenusstraat. In het begin werden die nog netjes onderhouden. Maar de mensen worden ouder, kunnen dat niet meer aan of hebben er geen zin meer in, en dan wordt het in zo’n binnentuintje al snel een puinhoop.”

Buurvrouw Naomie Malaihollo zijn die verwilderde achtertuintjes al jaren een doorn in het oog. Haar moestuintje ligt er pal naast. „En het is echt niet leuk om in je eigen tuintje te werken als de rest er zo bijligt”, verzucht ze. Zij heeft de stoute schoenen aangetrokken, woningcorporatie Servatius aangeschreven en voorgesteld om er een gezamenlijke buurttuin van te maken.

Versterken
Servatius heeft de handschoen meteen opgepakt. „Het initiatief past perfect in ons streven om het contact tussen buren te versterken”, zegt Youssef El Otmani, ¬adviseur sociaal beheer bij de Maastrichtse woningcorporatie. „Door samen aan het werk te gaan in zo’n tuin leren mensen elkaar wat beter kennen, waardoor ze vaak ook veel meer begrip voor elkaar krijgen.”
Vier tuintjes worden samen¬gevoegd tot één buurttuin. Bewoners hebben zelf eerste schetsen gemaakt voor de inrichting daarvan. Malaihollo heeft Anneke Rustema, die ze kent van het koor, gevraagd om die ruwe ontwerpen in elkaar te schuiven. „Het moet een tuin worden die weinig onderhoud vergt, maar waar het hele jaar door iets moois te zien is”, legt Rustema uit.
Malaihollo wil dat er in elk geval ook groentebakken in komen. Op hoogte, het liefst, zodat oudere buurtbewoners zich niet de hele tijd hoeven te bukken als ze bezig zijn met de gewassen. Drittij staat erop dat er een betegeld pleintje is waar je even kunt gaan zitten. „Met in de stenen de ster van Maastricht uitgebeeld”, zegt hij, lachend. „We zitten immers midden in de stad.”

Genieten
Elf buurtbewoners doen mee aan het project, dat inmiddels is vernoemd naar initiatiefneemster Naomie. Zij betalen elke maand een paar euro aan Servatius voor de aanschaf van plantgoed en onderhoud van de tuin. Zodra de vorst uit de grond is, wordt gestart met de inrichting. „En dan kunnen we in de zomer met z’n allen lekker genieten van een mooie tuin”, hoopt Drittij.

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Vandaag vieren we De Dag van de Ondernemer!

Onze wijk zou niet hetzelfde zijn zonder de inzet en passie van onze lokale ondernemers. Van gezellige winkels tot de vakmannen en -vrouwen die ons elke dag verder helpen – jullie maken het verschil! 💼💪
Lees meer

De Veliahof in een nieuw jasje 🎉

De Veliahof met haar 178 appartementen is klaar voor de toekomst! Met een druk op de knop werd door de complexcommissie, Vivian Eussen (Directeur Vastgoed, Servatius) en Frank Dijkhuis (Directeur, Smeets Bouw) werd afgelopen dinsdag de oplevering officieel ingeluid. Als kers op de taart gaf kunstenares Miriam Vleugels de vernieuwde entreehal een unieke uitstraling met een kunstwerk dat de verbinding tussen mens, natuur en dier verbeeldt. Na de opening werd er samen met bewoners, medewerkers en betrokkenen nagepraat onder het genot van een lekker frietje. De afgelopen twee jaar werd er hard gewerkt bij de Veliahof. Zo werden de 178 woningen voorzien van een nieuwe badkamer, toilet en keuken waarbij alle bewoners zijn overgestapt op elektrisch koken. Daarnaast hebben nagenoeg alle woningen een energielabel A en zijn ze levensloopbestendiger gemaakt. Dit hebben we gedaan door het ophogen van vloeren, automatische deuropeners, aangepast sanitair en een vernieuwde scootmobielruimte. Door deze aanpassingen kunnen bewoners langer zelfstandig wonen in de Veliahof. Ook komt dit ten goede aan de doorstroming in Daalhof. Wij wensen alle bewoners van de Veliahof veel woonplezier in hun verduurzaamde woning toe!
Lees meer

Tegen verspilling 🍞

Er zijn verschillende brooduitgiftepunten te vinden in Maastricht. Bij deze punten kunt u terecht voor het ophalen van brood en ander lekkers van de bakker. In samenwerking met stichting Broodnodig Maastricht en onze bewonerskrachten zijn er een aantal nieuwe brooduitgiftepunten bijgekomen in onze wijken. Wilt u meer informatie over deze brooduitgiftepunten?
Lees meer