L1 Nieuws | Bewoners bewaken zelf leefbaarheid in Heerlen en Maastricht

Geplaatst op
Bewonerskrachten zijn in Heerlen actief in de wijk © L1

Woningcorporatie Weller Wonen uit Heerlen zet naar voorbeeld van Servatius in Maastricht bewoners in als ogen en oren in de wijken. Mareike Thevis is zo'n 'bewonerskracht' in de Heerlense wijk Grashoek. Samen met Wendy Pekel wandelt Mareike twee tot drie keer per week een rondje langs de door de corporatie verhuurde woningen.

Meldingsmoeheid

Bij verhuurder Weller gaat het vooral om de openbare ruimte rond de woningen. "We spreken mensen aan als ze te vroeg de vuilcontainers buiten zetten en helpen ze op weg als ze vragen hebben aan de gemeente. We maken foto's van vuilnis en geven dat door aan de gemeente. Hierdoor willen we meldingsmoeheid tegengaan", vertelt Mareike.

Insteek is de buurt schoner en veiliger te maken. Een taak die in de loop van de jaren is verschoven van gemeente naar corporaties. "Het is onmogelijk dat een gemeente alles doet", zegt Mareike. "Het zijn de mensen in de wijk die de wijk maken. Wij zijn onderdeel van de leefgemeenschap, dat is de gemeente niet", zegt Rob Nelissen, bewonerskracht bij Servatius.

Kerstbomen

In Maastricht wandelen al sinds 2012 'bewonerskrachten' door wijken van corporatie Servatius. Inmiddels zijn er 80 bewoners actief in 14 wijken. Servatius begon in de wijk Heugen. Tijdens een wandeling met het team van Wijckerpoort wordt duidelijk wat een bewonerskracht ziet en doet. Er worden foto’s gemaakt van achtergelaten kerstbomen, loszittende stoeptegels en van vergeten onderstellen van afzetpalen. "Zodra ik thuis ben stuur ik die door naar de gemeente of de corporatie," zegt Nelissen.

Lekkende kraan

De bewonerskrachten van Servatius zijn ook een linking pin bij grootschalige renovatie of kleiner huishoudelijke leed zoals een lekkende kraan of een klemmende deur. “Het kan even duren voor het is opgepakt. Duurt het te lang dan spreken Servatius daar op aan,” zegt Nelissen. Alle bewonerskrachten doen het op vrijwillige basis. Veel deden al vrijwilligerswerk en vielen daardoor op. Zij zijn allemaal persoonlijk benaderd door van corporatiemedewerker.

Prestatieafspraken

Corporaties mogen zich vanaf de tweede helft van de jaren negentig inzetten voor de verbetering van de wijk. Op 30 juni 2022 is deze taak geformaliseerd in de Nationale Prestatieafspraken.

Bron: L1 Nieuws

Met dank aan de Bewonerskrachten van Wyckerpoort voor hun medewerking aan dit artikel.

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Vandaag vieren we De Dag van de Ondernemer!

Onze wijk zou niet hetzelfde zijn zonder de inzet en passie van onze lokale ondernemers. Van gezellige winkels tot de vakmannen en -vrouwen die ons elke dag verder helpen – jullie maken het verschil! 💼💪
Lees meer

De Veliahof in een nieuw jasje 🎉

De Veliahof met haar 178 appartementen is klaar voor de toekomst! Met een druk op de knop werd door de complexcommissie, Vivian Eussen (Directeur Vastgoed, Servatius) en Frank Dijkhuis (Directeur, Smeets Bouw) werd afgelopen dinsdag de oplevering officieel ingeluid. Als kers op de taart gaf kunstenares Miriam Vleugels de vernieuwde entreehal een unieke uitstraling met een kunstwerk dat de verbinding tussen mens, natuur en dier verbeeldt. Na de opening werd er samen met bewoners, medewerkers en betrokkenen nagepraat onder het genot van een lekker frietje. De afgelopen twee jaar werd er hard gewerkt bij de Veliahof. Zo werden de 178 woningen voorzien van een nieuwe badkamer, toilet en keuken waarbij alle bewoners zijn overgestapt op elektrisch koken. Daarnaast hebben nagenoeg alle woningen een energielabel A en zijn ze levensloopbestendiger gemaakt. Dit hebben we gedaan door het ophogen van vloeren, automatische deuropeners, aangepast sanitair en een vernieuwde scootmobielruimte. Door deze aanpassingen kunnen bewoners langer zelfstandig wonen in de Veliahof. Ook komt dit ten goede aan de doorstroming in Daalhof. Wij wensen alle bewoners van de Veliahof veel woonplezier in hun verduurzaamde woning toe!
Lees meer

Tegen verspilling 🍞

Er zijn verschillende brooduitgiftepunten te vinden in Maastricht. Bij deze punten kunt u terecht voor het ophalen van brood en ander lekkers van de bakker. In samenwerking met stichting Broodnodig Maastricht en onze bewonerskrachten zijn er een aantal nieuwe brooduitgiftepunten bijgekomen in onze wijken. Wilt u meer informatie over deze brooduitgiftepunten?
Lees meer