L1 Nieuws | Bewoners bewaken zelf leefbaarheid in Heerlen en Maastricht

Geplaatst op
Bewonerskrachten zijn in Heerlen actief in de wijk © L1

Woningcorporatie Weller Wonen uit Heerlen zet naar voorbeeld van Servatius in Maastricht bewoners in als ogen en oren in de wijken. Mareike Thevis is zo'n 'bewonerskracht' in de Heerlense wijk Grashoek. Samen met Wendy Pekel wandelt Mareike twee tot drie keer per week een rondje langs de door de corporatie verhuurde woningen.

Meldingsmoeheid

Bij verhuurder Weller gaat het vooral om de openbare ruimte rond de woningen. "We spreken mensen aan als ze te vroeg de vuilcontainers buiten zetten en helpen ze op weg als ze vragen hebben aan de gemeente. We maken foto's van vuilnis en geven dat door aan de gemeente. Hierdoor willen we meldingsmoeheid tegengaan", vertelt Mareike.

Insteek is de buurt schoner en veiliger te maken. Een taak die in de loop van de jaren is verschoven van gemeente naar corporaties. "Het is onmogelijk dat een gemeente alles doet", zegt Mareike. "Het zijn de mensen in de wijk die de wijk maken. Wij zijn onderdeel van de leefgemeenschap, dat is de gemeente niet", zegt Rob Nelissen, bewonerskracht bij Servatius.

Kerstbomen

In Maastricht wandelen al sinds 2012 'bewonerskrachten' door wijken van corporatie Servatius. Inmiddels zijn er 80 bewoners actief in 14 wijken. Servatius begon in de wijk Heugen. Tijdens een wandeling met het team van Wijckerpoort wordt duidelijk wat een bewonerskracht ziet en doet. Er worden foto’s gemaakt van achtergelaten kerstbomen, loszittende stoeptegels en van vergeten onderstellen van afzetpalen. "Zodra ik thuis ben stuur ik die door naar de gemeente of de corporatie," zegt Nelissen.

Lekkende kraan

De bewonerskrachten van Servatius zijn ook een linking pin bij grootschalige renovatie of kleiner huishoudelijke leed zoals een lekkende kraan of een klemmende deur. “Het kan even duren voor het is opgepakt. Duurt het te lang dan spreken Servatius daar op aan,” zegt Nelissen. Alle bewonerskrachten doen het op vrijwillige basis. Veel deden al vrijwilligerswerk en vielen daardoor op. Zij zijn allemaal persoonlijk benaderd door van corporatiemedewerker.

Prestatieafspraken

Corporaties mogen zich vanaf de tweede helft van de jaren negentig inzetten voor de verbetering van de wijk. Op 30 juni 2022 is deze taak geformaliseerd in de Nationale Prestatieafspraken.

Bron: L1 Nieuws

Met dank aan de Bewonerskrachten van Wyckerpoort voor hun medewerking aan dit artikel.

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Publicatie in De Limburger over studentenverhuur

Vandaag staan onze collega's Nick Abrahams en Hafid Bendaoud met een interview over studentenverhuur in De Limburger. Ze vertellen over de verandering van het 'ouderwets' verhuren naar het verhuren aan studenten die bij deze tijd en hun behoeften past. De studenten zijn in ieder geval enthousiast over deze ontwikkelingen.
Lees meer

Kick-off bijeenkomst Deltaplan

Tijdens de 𝗞𝗶𝗰𝗸-𝗼𝗳𝗳 𝗯𝗶𝗷𝗲𝗲𝗻𝗸𝗼𝗺𝘀𝘁 𝗗𝗲𝗹𝘁𝗮𝗽𝗹𝗮𝗻 hebben Daan Heijkers van Envida en Nico Gijbels van Servatius een pitch gehouden over het inzetten van onze vrijwilligers als het gaat om klusjes en groenonderhoud bij leden van de Envida Ledenservice. Nico: "𝐻𝑒𝑡 𝑚𝑜𝑜𝑖𝑒 𝑖𝑛 𝑑𝑒𝑧𝑒 𝑖𝑠 𝑑𝑎𝑡 𝑤𝑖𝑗 𝑣𝑎𝑛𝑢𝑖𝑡 𝑒𝑒𝑛 𝑔𝑒𝑚𝑒𝑒𝑛𝑠𝑐ℎ𝑎𝑝𝑠𝑧𝑖𝑛 𝑚𝑒𝑛𝑠𝑒𝑛 𝑖𝑛𝑧𝑒𝑡𝑡𝑒𝑛 𝑜𝑚 𝑒𝑙𝑘𝑎𝑛𝑑𝑒𝑟 𝑡𝑒 ℎ𝑒𝑙𝑝𝑒𝑛. 𝑁𝑖𝑒𝑡 𝑑𝑒 𝑣𝑟𝑎𝑎𝑔 𝑔𝑎𝑎𝑛 𝑢𝑖𝑡𝑧𝑒𝑡𝑡𝑒𝑛 𝑏𝑖𝑗 𝑝𝑟𝑜𝑓𝑒𝑠𝑠𝑖𝑜𝑛𝑒𝑙𝑒 𝑏𝑒𝑑𝑟𝑖𝑗𝑣𝑒𝑛, 𝑚𝑎𝑎𝑟 𝑔𝑒𝑤𝑜𝑜𝑛 𝑒𝑙𝑘𝑎𝑎𝑟 ℎ𝑒𝑙𝑝𝑒𝑛 𝑖𝑛 𝑑𝑒 𝑤𝑖𝑗𝑘."
Lees meer

Woningstichting Berg en Terblijt en Servatius gaan samen verder

Woningstichting Berg en Terblijt en woningcorporatie Servatius hebben bekendgemaakt dat ze per 1 januari 2026 van plan zijn om te fuseren. Door deze fusie blijft het woningbeheer en de service voor de bewoners van Woningstichting Berg en Terblijt gegarandeerd.
Lees meer